Hoe alcoholmarketing het leven van mensen in herstel moeilijker kan maken
Dagelijkse boodschappen doen in de supermarkt is altijd een enorme uitdaging voor mensen die willen stoppen of al gestopt zijn met overmatig alcoholgebruik. De confrontatie met het grote aantal schappen met bier en wijn, met promotiecampagnes voor alcohol en reclamemateriaal kan bijdragen aan een terugval in alcoholgebruik bij mensen die in behandeling zijn geweest voor overmatig alcoholgebruik en alcoholverslaving.
Dat blijkt uit een kwalitatief onderzoek dat eind 2024 is uitgevoerd in opdracht van EUCAM en het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam. Het onderzoek omvat een analyse van de meest recente literatuur over de invloed van alcoholreclame op het herstelproces van alcoholverslaving. Ook zijn er tien interviews gehouden met mensen uit Nederland, Schotland en Ierland die terugkijken op hun herstelperiode van alcoholverslaving. Aan hen is gevraagd hoe zij alcoholreclame in hun dagelijks leven ervaren.
Alcoholreclame is overal
Alcoholreclame is overal: televisie, billboards, films, sociale media, sportevenementen en supermarkten. Van alle vormen van alcoholmarketing lijken mensen in herstel de meeste moeite te hebben met supermarktreclame. Zo’n plek is immers moeilijk te vermijden.
Impact van de reclameboodschap
Ook de inhoud van alcoholreclame wekte irritatie bij respondenten. Het gaat dan vooral om impliciete boodschappen zoals: ‘Je hoort alleen bij onze groep als je alcohol drinkt en alcohol drinken verbetert je humeur’. Ook reclame die qua boodschap specifiek op mannen of vrouwen is gericht, kan een negatieve impact hebben op mensen in herstel.
Uit onderzoek is gebleken dat in Nederland 13% van de bevolking van 18 jaar en ouder zich in 2023 identificeerde als ‘ex-drinker’ (STAP, 2024). De belangrijkste aanbeveling uit het onderzoek van Novikova is dan ook dat nieuwe regelgeving rondom alcoholreclame expliciet rekening houdt met mensen die bewust zijn gestopt met alcohol drinken of herstellen van overmatig alcoholgebruik of verslaving. Dit geldt met name voor het beperken van alcoholreclame in supermarkten. De meeste onderzoeken naar de invloed van alcoholreclame gaan over de schadelijke invloed van alcoholreclame op jongeren. Dit onderzoek laat zien dat de doelgroep die baat heeft bij goede regelgeving rondom alcoholreclame veel groter is.
Nieuwe regelgeving zou ook expliciet rekening moeten houden met de invloed van de zeer brede beschikbaarheid van alcohol en alcoholreclame in supermarkten. De onderzoeker beveelt ook aan om op basis van nieuw onderzoek de impact van alcoholmarketing op verschillende kwetsbare groepen, zoals ex-drinkers, specifieker in kaart te brengen.
Dit onderzoek werd uitgevoerd als onderdeel van een onderzoeksstage door Daryna Novikova, als onderdeel van haar studie ‘Master Psychology: Health Promotion and Behavior Change’ aan de Universiteit van Amsterdam. Het werd uitgevoerd in opdracht van het European Centre for Monitoring Alcohol Marketing EUCAM en het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP.
Bron: Daryna Novikova; How alcohol marketing can complicate the lives of people in recovery: A qualified study; EUCAM/STAP; 2025.
Kennis over de gevolgen van alcoholgebruik onder volwassenen in Nederland
De kennis over persoonlijke en maatschappelijke gevolgen van alcoholgebruik neemt toe onder volwassenen. De kennis over de relatie tussen alcohol en kanker is in de afgelopen twee jaar flink toegenomen, maar nog steeds weten de meeste deelnemers in dit onderzoek niet dat alcohol het risico vergroot op kanker. Dit blijkt uit resultaten van de Kennismonitor Alcohol 2024. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat er nog steeds ook misverstanden over alcohol bestaan. Zo denkt bijvoorbeeld één op de vijf deelnemers onterecht dat het drinken van één glas wijn per dag gezond is.
Kennis over risico op kanker
Marlous Tuithof, onderzoeker bij het Trimbos-instituut en projectleider van de Kennismonitor: “Het onderzoek laat zien dat de meeste deelnemers goed de gevolgen weten van alcoholgebruik voor de lever en het risico op verslaving. Ook is de kennis rondom alcohol en kanker sinds 2022 toegenomen.” Het percentage deelnemers dat aangeeft dat overmatig alcoholgebruik het risico op kanker verhoogt, is gestegen van 37 naar 47 procent. Ook geven meer deelnemers aan dat het drinken van één glas alcohol per dag de kans op borstkanker vergroot (32% in 2022 tegenover 41% in 2024). Mogelijk heeft de publiekscampagne ‘Op je gezondheid?’, die KWF Kankerbestrijding en MDL Fonds sinds 2023 voeren bijgedragen aan deze toename. Tuithof: “Ondanks deze flinke stijging gaat het nog altijd wel om een minderheid. Ook de risico’s van overmatig alcoholgebruik voor dementie en suïcide werden door minder dan de helft van de deelnemers genoemd. Er is hier dus nog veel ruimte voor verbetering.”
Misverstanden over alcoholgebruik
“De kennis over de gevolgen van alcohol en de schade die het aan de gezondheid kan toebrengen is toegenomen, maar er zijn nog opvallende misverstanden”, vertelt Ninette van Hasselt, programmahoofd alcohol- en drugspreventie bij het Trimbos-instituut. Eén op de vijf deelnemers denkt onterecht dat het drinken van 1 glas wijn per dag goed is voor de gezondheid. Steeds meer onderzoek laat echter zien dat dit niet het geval is. “De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) benadrukt dat er geen veilige hoeveelheid alcohol bestaat voor het risico op gezondheidsschade. Deze kennis is dus nog niet bij iedereen bekend. Hierdoor kan het zijn dat mensen onterecht denken dat ze een gezond drinkpatroon hebben.”
Een andere reden waarom mensen onterecht kunnen denken dat ze een gezond drinkpatroon hebben, is verkeerde kennis. Slechts één op de tien deelnemers antwoordt terecht dat er 7,5 standaardglas alcohol in een fles wijn zitten. Ruim de helft denkt dat het 5,5 glas is, waardoor zij mogelijk het aantal standaardglazen dat ze drinken te laag in schatten. Hierdoor kunnen zij onterecht denken dat ze zich bijvoorbeeld aan het drinkadvies van de Gezondheidsraad houden (drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één standaardglas alcohol per dag).
Kinderen laten wennen aan alcohol: geen goed idee
Het onderzoek richt zich ook op kennis over de invloed van alcohol op de zwangerschap en het opgroeiende kind. Driekwart van de deelnemers antwoordt correct dat het zwanger worden van de vrouw wordt beïnvloed door het alcoholgebruik vóór de zwangerschap van zowel de man als de vrouw. Volwassenen met een kinderwens weten dit vaker dan volwassenen zonder kinderwens, maar ook bij hen weet bijna één op de acht dit niet. Omdat kennis hierover mogelijk het alcoholgebruik vlak vóór de zwangerschap beïnvloedt, zet de Taskforce Alcoholvrije Start zich de komende jaren in om deze kennis verder te verspreiden.
Opvallend is dat een derde van de ouders met thuiswonende kinderen antwoordt dat een kind beter leert omgaan met alcohol als ouders hen hier thuis aan laten wennen. Wetenschappelijk bewijs laat echter zien dat jongeren die vroeg beginnen met het drinken van alcohol, meer risico hebben op verslaving op latere leeftijd. Het advies aan ouders is dan ook: geen alcohol tot ten minste 18 jaar (NIX18).
Waarschuwing op alcohol
Met voorlichting, scholing en (gerichte) campagnes kunnen verdere stappen gezet worden richting een beter geïnformeerde samenleving. Ander onderzoek wijst er ook op dat zogenaamde alcoholetikettering hieraan kan bijdragen. Dit is het verplicht vermelden van productinformatie en gezondheidsinformatie over de risico’s van alcohol op etiketten van alcoholhoudende dranken. Door de informatie op de alcoholhoudende dranken te plaatsen, wordt de bewustwording over de schadelijkheid van alcohol vergroot. Daarmee kan het mogelijk ondersteunen om schadelijk alcoholgebruik terug te dringen.
Ninette van Hasselt, programmahoofd alcohol- en drugspreventie bij het Trimbos-instituut: “Het vergroten van kennis over de persoonlijke en maatschappelijke gevolgen van alcoholgebruik is enorm belangrijk. Hierdoor ontstaat er draagvlak voor maatregelen die nodig zijn om alcoholschade te verminderen. Hoewel de kennis over alcoholschade de afgelopen twee jaar is toegenomen, is er nog veel winst te behalen.”
Bron: Trimbos Instituut 2024
Feiten en cijfers over alcohol (2023)
Hieronder kun je een overzicht downloaden over een aantal feiten en cijfers m.b.t. het thema alcohol over het jaar 2023.
Dit overzicht is samengesteld door het Nederlands instituut voor alcoholbeleid (Stap).